Transformationele coaching

Transformationele coaching is een specifieke manier van coaching die anders is dan andere vormen. Om uit te kunnen leggen wat transformationele coaching is, moet ik eerst uitleggen wat transactionele coaching is.

Transactionele coaching houdt in dat de coach vanuit zijn expertise de coachee in actie zet en aangeeft wat op dat moment moet gebeuren. Een goed voorbeeld hiervan is de schaatscoach die langs de kant van de schaatsbaan staat en de schaatser aangeeft wat hij moet doen. Voor de schaatsers op hoog niveau is dit een zeer belangrijk persoon waar zij volledig op vertrouwen. De transactionele coach is het extra paar ogen of de hersens waarmee hij samen werkt om tot een overwinning te komen. Hij geeft de schaatser de opdracht tot het doen van bepaalde handelingen. Daar is niets mee, maar deze relatie bouwt afhankelijkheid op. Het is aannemelijk dat de schaatser zijn overwinning niet haalt wanneer zijn coach niet aan de kant staat.

Transformationele coaching is een methodiek waarbij de coach met de coachee in gesprek gaat en op een creatieve manier het bewustzijn van de coachee uitdaagt en inspireert om tot nieuwe inzichten te komen. Een dergelijke relatie is gebaseerd op veiligheid en vertrouwen waardoor de coachee resultaten gaat tonen die wél binnen hemzelf bestaan, maar waar hij zich niet bewust van is. Door het toepassen van deze vorm van coaching ontstaat er geen afhankelijkheid en leert de coachee om zelf binnen zijn mogelijkheden de oplossing te vinden.

Wil je weten of transformationele coaching voor jou een oplossing kan bieden? Neem contact op met mij.